Bæredygtighed

Hos Butik Aleta, er bæredygtighed af allerhøjeste vigtighed.
Alle mærker du finder hos Butik Aleta lever op til vores forventinger om bæredygtige og etiske principper i alt fra fremstillingen af tøjet, til tekstilerne og leveringen, mv. 

Her kan du lære mere om de bæredygtige tekstiler, som alle vores mærker benytter sig af:

 

EcoVero

Ecovero er en ny type viskose, som er varemærket af det Østrigske firma Lenzing, som skaber banebrydende bæredygtige tekstiler.
Al viskose laves egentlig af naturlige råprodukter, oftest træ. Det der dermed gør Ecovero mere bæredygtigt end almindelig viskose, er, at det fremstilles udelukkende af FSC træ. Dermed plantes der nye træer, for alle der bliver anvendt til produktion. Yderligere, anvendes der op til 50% mindre vand i fremstillingen af Ecovero viskose; samt at det vand der bliver anvendt bliver renset og ført tilbage til naturen. 
Desuden er Lenzing Ecovero-fibre certificeret med EU-miljømærke, som opfylder høje miljøstandarder gennem hele dets livscyklus, fra råstofudvinding til produktion, distribution og bortskaffelse. 

Ligesom almindelig viskose, har ecovero en tendens til at krympe under vask, omtrænt 3-5%. Derfor skal du altid sørge for at skånevaske dine produkter i dette tekstil. Du kan dog med nemhed få tøjet til at vende tilbage til sin vanlige form, ved hjælp af et strygejern, da varmen får viskosens fibre til at give sig.

Tencel

Tencel er endnu et produkt skabt af Lenzing. Tencel er bæredygtig udgave af Lyocell, som er et cellulose fiber udvundet af træ. Lyocell har en høj strækstyrke i både våd og tør tilstand. Tencel Lyocell er mere absorberende end bomuld, blødere end silke og køligere end hør. Tencel er desuden økologisk produceret. 

Modal

Modal er et skønt tekstil udvundet af bøgetræ - her har Lenzing også deres egen varemærkede version "Tencel Modal". 
Modal finder du bl.a. i vores cardigans og klassiske bluser fra King Louie.
Modal er kendt for dets utrolige blødhed, der er to gange blødere end bomuld, og som holder til gentagne brug, samt vask uden at krympe.
Tilmed er modal kendt for dets evne til at holde temperaturen i balance, så du ikke overheder eller pludseligt får det koldt.

Økologisk bomuld

Ved almindelig bomuld, bruges der omtrænt 29.000 liter vand til at producere blot 1 kg bomuld; ved økologisk bomuld, er dette tal nede på 7.000 liter! Og hos eksempelvis SKFK sørger deres bomuldsproducenter for, at det brugte vand bliver renset og genanvendt. 
Ved produktionen af økologisk bomuld anvendes der heller ikke de samme pesticider og kemikalier, som ved den almindelige produktion, hvilket øger de sikre arbejdsforhold for producenterne, samt det endelige produkt er sikkert for din hud.
Al økologisk bomuld der bliver anvendt af mærkerne hos Butik Aleta er godkendt og certificeret af GOTS, som står for Global Organic Textile Standard, du kan derfor med sikkerhed, vide, at dine produkter med dette mærke er fremstillet under ordentlige forhold.

 

Slow Fashion

Slow fashion brands er det modsatte af de utroligt forurenende og klimabelastende 'fast fashion' brands, såsom H&M, Zara mv, hvor der typisk produceres en ny kollektion hver uge, op til hvert kvartal. 
Hos Butik Aleta har alle mærker kun to halvårlige kollektioner, dvs en Forår/sommer kollektion og en efterår/vinter kollektion, som bredes ud over sæsonen, således at fabrikkerne ikke overbebyrdes. Det skaber en langt mere balanceret cyklus, der mindsker overforbrug.

 

Etik & Fremstilling

For os hos Butik Aleta er det også utroligt vigtigt, at vide hvordan og hvor vores varer produceres. Langt størstedelen af varerne du finder i butikken er produceret i Europa. 

King Louie producerer på fabrikker i Tyrkiet og Kina, hvor de er medlem af Fair Wear Foundation, der sørger for ordentlige arbejdsforhold på tekstilfabrikkerne, øger ligestillingen for kvinder og kvinders rettigheder i tekstil industrien - her kontrollerer de årligt egenhændigt deres fabrikker, så du kan være sikker på, at dit tøj er syet under ordentlige forhold.

Very Cherry producerer deres tøj i Polen, på en kvindeejet fabrik, hvor de ligeledes kontrollerer at forholdene er ordentlige, og støtter kvinders rettigheder.

SKFK er Fairtrade certificeret, og blev det som det første tøjmærke i Spanien i 2016. SKFK indgår personlige aftaler med lokale verden over, for at sikre sig de mest klimavenlige og miljørigtige produkter, fremfor at lave en større aftale ét bestemt sted. Eksempelvis får de deres GOTS Oeko-Tex certificerede bomuld fra 3 fabrikker i Indien. Alle er naturligvis Fairtrade og GOTS certificeret. Ved at anvende 3 mindre fabrikker kan de vide præcis hvor bomulden kommer fra, samt støtte mindre producenter som eksempelvis anvender solcelleenergi. 
Læs mere om alle SKFK's tiltag her.

 

Brug dit tøj på tværs af sæsoner

Noget af det mest klimavenlige du kan gøre, er ikke at holde din garderobe inddelt i sommer og vinter -men brug i stedet dit tøj på tværs af sæsonerne. Brug en sommerkjole om efteråret med tykke strømpebukser og en lækker sweater! eller knap den op, og brug som kimono over et par jeans. Få fifs og tips til hvordan du kan få mere brug ud af dit tøj på, ved at følge os på Instagram & Facebook!

 

Forsendelse

Hos Butik Aleta forsøger vi at indtænke bæredygtigheden i alle led af vores forretning, dermed også forsendelsen af varer du køber her på hjemmesiden!
Derfor har vi valgt at sende dine pakker i poser fremstillet af sukkerør, fremfor plastik. Samtidig genbruger vi de forsendelsesposer vi selv modtager varer i, når vi sender Jeres pakker - derfor kan du godt modtage en pakke med et andet mærke på, eller som har en lille revne - det er altså ikke en fejl, men vores forsøg på at gøre forsendelsen så bæredygtig som muligt! 

Vores tryksager bliver tillige produceret hos SoloGrafisk A/S, som er et lokalt trykkeri, med stort fokus på bæredygtige materialer. Derfor bliver vores tryksager trykket på FSC-certificerede træprodukter og med kemikaliefrie farver, på et trykkeri lige i nærheden af butikken.